Linkek a témában:
Mi a csatni?
A chutney (ejtsd: csatni) Indiából indult világhódító útjára. Szó szerint, hiszen az angolszászok nagy-nagy kedvence, de az utóbbi években itthon is egyre többen ismerik. Az angolok és a franciák már az 1600-as évektől luxuscikként importálták a különböző csatnikat.
Finom csatnik húsok mellé
Eredetileg Dél-Ázsiából származik a fűszeres-pikáns zöldséglekvár, a chutney - magyarosan csatni -, de hazánkat is hamar meghódította. Ha fogyókúrázol, és sok sovány, natúr húst eszel, az időnként unalmassá váló menüt hihetetlenül feldobja egy pikánsabb csatni, de a teljes étrendet követők is találhatnak köztük több kedvencet.
Wikipédiában
Léteznek gyümölcsökből és zöldségekből, vagy ezek keverékéből készített csatnik, lényegében bármilyen ilyen jellegű alapanyagból elkészíthető.
Receptek
Bármikor feladható saláták, savanyúságok, kompótok, a megszokott mártások helyett. Kiegészítheti a hideg vagy meleg előételeket.
Csípős paradicsom csatni
Sok lett idén a paradicsom, készült paradicsomlé, szárított paradicsom, ketchup, és még mindig maradt, így készült csatni is...
Krémszerű, szószos csatnik
Az indiai íz érdekében magunk készítette ecetet használjunk. Ha ilyen ecettel ízesítjük a csatnikat és a savanyúságokat, nem lesz vad savanyú ízük. Vigyázzunk, mert a boltban vásárolt ecetből a recepteknél megadott mennyiségtől jóval kevesebb kell! Egyébként kíváncsiságból már vettem kész csatnit, de be kell vallanom, egyáltalán nem ízlett, sokkal finomabb, ha magunk készítjük el.
Fűszeres mézes cékla csatni
Ezt a receptet tavaly a karácsonyi vacsorához készített steakhez tálaltam először, és annyira ízlett mindenkinek, hogy felkerült az ajándékozható finomságok listájára. Nem szoktam mereven ragaszkodni a receptekhez, hangulattól függően kísérletezem a fűszerekkel és az alapanyagokkal.
Birsalma csatni - zöldséglekvár
“Édes, akár a lekvár, savanyú, akár a savanyúság, fűszeres, akár a marakeshi piac levegője! És olykor égetően csípős. (Attól függően mennyi chili-paprikát, vagy erőspaprikát teszünk bele.) Nos elkészítettem, nagyon finom lett.